WAT HOUDT DE WKR IN?

WKR staat voor werkkostenregeling. Binnen de werkkostenregeling behoort alles wat je aan een werknemer verstrekt of vergoedt tot het loon. Een voorbeeld is een kerstpakket of een personeelsfeest op een externe locatie. Vanaf 1 januari 2024 is het percentage van de vrije ruimte 1,92% over de eerste 400.000 euro van de totale fiscale loonsom van het bedrijf. Voor de totale fiscale loonsom boven de 400.000 euro geldt het vrije ruimte percentage van 1,18%.

VERSCHIL IN PERSONEELSFEEST OP EIGEN OF EXTERNE LOCATIE

Komt het uitgegeven bedrag boven het percentage van de vrije ruimte? Dan moet de werkgever over dat extra bedrag 80% belasting betalen.

Om binnen de vrije ruimte te blijven, is het mogelijk om een bedrijfsevenement niet onder de WKR te laten vallen. Er zit namelijk een verschil in of het personeelsfeest op jullie eigen werkplek of dat deze bij een externe locatie georganiseerd wordt. Wanneer het personeelsfeest op de eigen werkplek wordt georganiseerd, wordt dit vrijgesteld. Hierdoor hoeft er geen belasting betaald te worden en wordt het niet van de vrije ruimte afgetrokken.

Dit geldt echter wel als het personeelsfeest op een externe locatie georganiseerd wordt. Het begrip werkplek is vrij breed: ‘een plaats waar het bedrijf arbo verantwoordelijk voor is.’ Dit mag dus ook een andere vestiging, kantoor(terrein) of locatie van het bedrijf zijn.

Inspiratie voor jouw volgende bedrijfsevenement

Gebruik maken van de WKR?

Ben je benieuwd wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Vraag de offerte vrijblijvend aan! Wij komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken.

Vraag de offerte aan

 

Wij denken mee in de WKR regeling voor een personeelsfeest

De WKR regeling voor een personeelsfeest staat voor werkkostenregeling. Het is wat ingewikkeld maar als het om een personeelsfeest en de werkkostenregeling gaat, helpen wij je graag want ook hier hebben we goede ideeën over. Alles wordt gezien als loon, hierbij moet je denken aan kostenvergoeding een fiets van de zaak, een kerstpakket en ook een gedeelte van het personeelsfeest. Een personeelsfeest met werkkostenregeling laten organiseren kan door Zomaar Events, ook hier zijn we helemaal in thuis. Deel je het in als loon voor de werknemer, dan moet je hier loonbelasting over betalen. Mocht je het onder brengen onder vrije ruimte, dan mag je een personeelsfeest belastingvrij geven. De WKR regeling voor een personeelsfeest werkt dan in je voordeel.

Verschillende oplossingen voor de WKR regeling voor een personeelsfeest

Wij van Zomaar Events kunnen het personeelsfeest op jullie terrein organiseren of in jullie pand. Organiseren we het op je eigen locatie dan is het vrijgesteld. Het moet echter wel gaan om een plek of ruimte waarvoor je als werkgever een doorlopende Arboverantwoordelijkheid draagt, zoals de kantine of een parkeerterrein. Op het moment dat we een maaltijd verstrekken ongeacht of het ontbijt, lunch of diner betreft, betaal je €3,20 per medewerker. De eventuele eigen bijdrage van een werknemer wordt hier van af getrokken en dan hou je het loon over of je kunt dit onderbrengen in de vrije ruimte.

WKR op locatie

Een personeelsfeest op een externe locatie moet tegen de factuurwaarde inclusief BTW als loon worden beschouwd of in de vrije ruimte worden ingedeeld. De enige voorwaarde van de WKR regeling voor een personeelsfeest is wel dat alle verstrekkingen niet meer dan 1,18% bedragen van je totale fiscale loonsom. Doe je dit wel, dan betaal je vaak nog een eindheffing van 80%.